torstai 4. lokakuuta 2012

ne formen matot

Pari viikkoa sitten ostamani Formen Lumia-matot ovat taas paikoillaan suojauskäsittelyn jälkeen. Mattoja on kaksi ja ne ovat mitoiltaan 80 cm x 200 cm. Lähtökohta hankinnassa oli helppohoitoisuus ja mahdollisuus pestä matto kotioloissa. Pienen koon ansiosta laakapesu onnistuu niukemmissakin tiloissa ja puuvilla-paperinarumatolta on helppo imuroida roskat pois. Myyjä suositteli lisäksi käsittelyä kosteutta hylkivällä verhoilusuojalla, jolloin matoille läikkyvä neste jää pisaroiksi pinnalle eikä imeydy suoraan tekstiiliin.

Formella on paljon muitakin kivoja ja moniin kotimaisiin kilpailijoihinsa nähden kohtuuhintaisia mattoja. Useimmat mallit voi tilata haluamillaan mitoilla ja väreillä. Jonkin aikaa haikailin raitamattojen, esimerkiksi näiden mustavalkoisten Ainojen perään, mutta tähän tilaan liki yksivärinen oli turvallisempi ratkaisu. Muutenkin olen huomannut, että sisustuksessa makuni on siirtymässä graafisesta mustavalkoisuudesta valkoisen ja luonnonsävyjen kodikkaaseen yhdistelmään.

Toivon näille pitkää ikää! Tosin pupun- ja punaviinin kestävää mattoa ei ole taidettu vielä keksiäkään ja joo, muovimattoja ei lasketa.

24 kommenttia:

 1. Juuri tämmöistä kaipailisin keittiöön! Näyttävät kyllä hyvältä, ja ovat näköjään aika kohtuullisen hintaisiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sopisivat varmaan hyvin keittiöön!

   Poista
 2. Kauniit matot! Itsekin olen huomannut, etta graafiset kuviot eivat innosta minua enaa kuten viela vahan aikaa sitten, myos mina kaipaan pehmeampaa ja luonnollisempaa sisustusta.

  Terkuin,
  Paula
  (www.a-little-glitter.blogspot.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä graafiset kuviotkin ovat trendi? Niitä yritän vältellä, en halua uusia hankintojani viiden vuoden välein.

   Poista
 3. Olen vuosien saatossa kokeillut maton jos toisenkin ja vihdoin löytänyt keittiön kestävän valkoisen. Pappelinan valikoimissa on Svea-niminen matto , josta löytyy metallivalkoinen/valkoinen väri. Kyseessä on muovimatto, mutta erittäin pehmeä ja miellyttävä paljaalle jalalle eikä niin "muovisen" näköinen. Toki siihenkin tomaattikastike jäljet jättää, jos ei heti pyyhi, mutta raikkaan puhtaana on säilynyt jo pitkään.
  Toinen mattomateriaali, joka yllätti positiivisesti, oli lehmäntalja. Olohuoneessamme on valkoinen talja, johon putosi pöydältä punaviinilasi. Matto puhdistui täydellisesti vedellä ja sappisaippualla vaikka viini ehti imeytyä tovin lasipaloja kerätessämme. Marseille saippua olisi ehkä ollut karvan "rasvapitosuuden" säilymisen kannalta parempi kuin sappisaippua, muttei kiireessä löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pappeliinan mattoja olen jossain silitellyt, mutta olivat sittenkin vähän liian muoviset. Voisivat sopia hyvin wc-tilaan tms? Kiitos taljavinkistä! Tosiaan, sehän varmaan ns. puhdistaa itse itsensä.

   Poista
 4. Hih, Ainoa täällä olen katsellut jo muutaman kuukauden. Taitaa se lähteä kotia kohti jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 5. Kauniit matot! Sattuiko myyjä kertomaan, onko tuo suojausaine lapsiystävällistä? Kun meillä pienet möyrii matolla koko ajan, niin mietin sitä, irtoaako suojausainetta lapsen käsiin ja sitä kautta menee suuhun ja ja... En ole siksi uskaltanut noita suihkeita käyttää, kun niiden esittelyteksteissä ei puhuta mitään tästä puolesta. Vai tietäisiköhän joku ns. turvallisen tuotteen?
  Mukavaa viikonloppua!
  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä myöntää, etten tätä asiaa tullut juuri ajatelleeksi. Ainakaan suojausaineen suihkuttelu ei ollut lapsiystävällistä vaan vaati käytännössä ulkotilan.

   Poista
 6. Kauniit matot! Täytyykin katsastaa tuo Formen valikoima, kiitos vinkistä. Minäkin luulin jossain vaiheessa haluavani asua täydellisen valkoisessa kodissa, en ehkä niinkään graafisesta sisustuksesta innostuneena muuta skandinaavisen selkeää. Nyt iän myötä tuntuu että kotiin kuitenkin kaipaa juuri niitä hienoisia, luonnollisia sävyjä ja tämän hetken unelmat ja suunnitelmat remontin suhteen ovat erilaisia kuin alussa. Sen takia aika kiva että tällä kertaa tehdään hiljaa hyvä tulee -tyylisesti. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että on hyvä edetä hitaasti. Eikä kaikkea tarvitse hankkia heti ja kerralla. Silloin välttyy varmimmin trendivalinnoilta, jotka saavat kodin näyttämään "niin 2012:lta" muutaman vuoden kuluttua... Samaa sinne!

   Poista
 7. Hei! Kauniit matot ja upea blogi! Nuo suoja-aineet ovat tosiaan melkoista myrkkyä, eikä niitä suositella astmaatikkoperheisiin. Siitä voisi siis päätellä, että eivät varmasti ole hyväksi pinnoille, joissa lapset ovat paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä ei enää peuhata aivan nelinkontin. Mutta kuten yllä totesin, en tullut edes ajatelleeksi asiaa. Myrkkyä se kyllä oli, sen huomasi käsittelyvaiheessa.

   Poista
 8. Hienoja kuvia ja kivan näköset matot. Mutta joo, ehottomasti matot pitää olla helposti putsattavissa. Noi näyttää just semmosilta, mistä saa helposti lian kuin lian pois.
  Esim. karvamattoihin jää aina jotain roskaa. Siksi en niitä itselleni ostakkaan, vaikka ihanan tuntusia onkin jalan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. En halua mattoa, jonka puhdistamisesta en ole vakuuttunut. Ihanahan sellainen pehmoinen matto olisi varpaiden alla, mutta hankala ainakin tässä elämäntilanteessa.

   Poista
 9. Juu, ei suoja-aineita jos lapsia tai kotieläimiä.
  Pari Formen mattoa on ja pesulassakin kerran pestynä menetti sekä muotonsa että värinsä. Ja jos matolle jotain tippuu, siihen jää myös jälki joka ei lähde millään pois, rasva, kahvi kura ym.. En ostaisi enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, että ovat olleet noin huonolaatuisia! Itse ajattelin pestä nämä kotona kevyesti käsin harjaten ja tasossa kuivaten. Toivottavasti se pidentää elinikää.

   Nämä matot on nyt joka tapauksessa suojattu - onneksi meillä ei ole allergikkoja tai astmaa perheessä. Mutta jatkossa pitää miettiä käsittelyainetta tarkemmin.

   Poista
 10. Ei varmaankaan ole maton vika jos sitä kaltoin kohdellaan. :)

  Rasva ja kahvi (jossa on rasvaa) jättävät jäljet kaikkiin luonnonkuituihin. Siksi suojakäsittely on vaaleassa matossa paikallaan. Esim. mustassa matossahan tahrat ei näy. EU on pitänyt huolen että suoja-aineet ovat nykyään turvallisia eikä aiheuta ongelmia lapsille eikä lemmikeille. Kunhan muistaa laittaa pullon käytön jälkeen kaappiin. :)

  Olen käyttänyt Viiden tähden mattohuoltoa pesussa, koska pieneillä pesuloilla ei ole edes tiloja pestä mattoja oikein (laakapesu) ja mattopesu vaatii muutenkin ammattitaitoa. Kysehän ei ole huonosta tuotteesta jos se on pesty väärin. Itsellä on kyseinen Lumia-matto ollut jo muutaman vuoden jonka olen itse pessyt ilman ongelmia. Selkeät suomenkieliset pesuohjeet oli matossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Agreed. Hyvästä matosta pystyy myös raaputtamaan pois kuivuneen lian, jolloin ihan joka lasagnetahran vuoksi ei tarvitse ryhtyä pesuhommiin. Suojakäsittely estää tahraa imeytymästä syvemmälle kuituihin.

   Poista
 11. Onx nää nyt sellaiset matot jossa kulmat ei rupea kääntyilemään?
  ARJA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matoissa on tuollaiset kanttaukset kaikissa reunoissa, mikä estää tehokkaasti kulmien rullautumisen. Eli eivät ainakaan meillä ole lähteneet kääntyilemään.

   Poista
 12. Minulla on olohuoneessani musta Lumia puolisen vuotta. Pysyy hienosti paikoillaan eikä kulmat kääntyile. Maton alla ikeasta ostettu liukueste liukkaan parketin takia. Olen ollut tosi tyytyväinen! Imuroinnilla lähtee hienosti kaikki pölyt ja roskat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on laminaatti ja nämä vaativat kyllä ehdottomasti liukuesteet alleen. Tyytyväinen olen minäkin!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.