sunnuntai 29. syyskuuta 2013

ratkaisu bloggerin kuvaongelmaan

Huomasin muutaman muunkin bloggaajan kärsineen viime päivinä Bloggerin vaihtelevasta kuvanlaadusta, joten ajattelin vinkata, miten olen tällä hetkellä ratkaisut ongelman. Syy ei ole selvillä, mutta jostain syystä Blogger siis pakkaa JPG-muotoiset kuvatiedostot tiiviimmin ja laatu kärsii. Kenties Google korjaa ongelman lähiaikoina, mutta sillä välin kannattaa siirtyä käyttämään PNG-muotoisia kuvatiedostoja, joita Blogger myös hyväksyy.

Alla esimerkit samasta kuvasta PNG- ja JPG-formaatissa. Alemmassa kuvassa sävyt ovat muuttuneet likaisiksi ja erityisesti vaaleilla alueilla esiintyy pakkaamisesta johtuvaa rakeisuutta. En pysty antamaan tarkempia ohjeita kuvatiedostojen muuttamisesta PNG-muotoon, mutta todennäköisesti käyttämästäsi kuvankäsittelyohjelmasta löytyy mahdollisuus tallentaa tai viedä kuva tässä muodossa. Niin, ja kameran asetuksissa kannattaa siirtyä RAW-muotoisiin kuviin, ettei pakkausvirhettä ala syntyä jo kuvausvaiheessa.

PNG vaatii enemmän tallennustilaa, joten sen säästämiseksi kannattaa saman tien ryhtyä lataamaan blogiinsa kuvatiedostoja, jotka on pienennetty valmiiksi siihen kokoon, jota aiot blogissa käyttää.Sunnuntain jatkoja kaikille! Palaillaan myöhemmin (tänään?) sisustusaiheiden kanssa.

25 kommenttia:

 1. Juuri itse taistelen tuon ongelman kanssa. Kiva kuulla, että vika ei ole kamerassa tai jossakin ohjelmassa. Toivottavasti tämä korjaantuu pian, että saa kuvat helpommin taas blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Raivostuttavaa välillä tämä Bloggerin kanssa puljaaminen.

   Poista
 2. Kiitos kuvavinkistä. Olenkin harmitellut, miten Bloggerissa kuvat muuttuvat selvästi huonommiksi. Tietyt kuvat olenkin kuvannut RAWna, mutta en kaikkia, koska RAWt vievät niin paljon enemmän tallennustilaa muistikorteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoja tiedostoja ovat kyllä, mullakin tietokoneen kovalevy täyttyy uhkaavaa vauhtia. Pitää vissiin ostaa sellainen lisämuistilevy jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Ihmettelun myls samaa kun jpg kuvien valkoiset osat muuttuivat melkeinpä harmaiksi. Onneksi tajusin itsekin vaihtaa tallennusmuodon png:ksi. Harmittaa vain kun pienetkin png kuvat latautuvat vähänkin heikommalla nettiyhteydellä tosi hitaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ovathan ne PNG:t tosiaan jopa neljä kertaa suurempia kuin JPG:t. Mutta pahempia olivat ne harmaat rakeiset kuvat.

   Poista
 4. Hmmmm... minä en aikuisten oikeesti löydä noista kahdesta kuvasta mitään laadullisia eroja- hyviltä näyttävät kumpainenkin. Joten ottakaa kaikki blogin päivittäjät rauhallisesti - ei niitä eroja tavallinen blogin seurailija huomaa. Pääasia että saa nauttia kauniista kuvista.
  Hyvää syksyn jatkoa ja iloista bloginpitoa kaikista hankaluuksista suolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tätä voi ottaa rauhallisesti, blogin pitäminen on haudanvakavaa hommaa!:D Joo, eivät erot todellakaan ole noissa suuria etenkään kun alempi jpg on tallennettu mahdollisimman korkealaatuisena. Mukavaa syksyn jatkoa sinnekin!

   Poista
 5. Olen ihmetellyt myös omien kuvien rakeisuutta koska aiemmin olevinaan ovat olleet hyvin selkeitä. Kiitos vinkistä siis, .png kuviin on siirtyminen ainakin väliaikaisesti.

  VastaaPoista
 6. Toki .jpg on aina pakattu muoto, mutta kuvan rakeisuus riippuu täysin siitä, kuinka paljon kuvaa on pakattu. Osassa ohjelmia (niitä yksinkertaisimpia) ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa itse kuvien pakkauslaatuun, kun taas esimerkiksi Photoshopissa tämä on mahdollista. Parhaalla laadulla (12) pakattu kuva on lähes yhtä laadukas kuin .png-muotoinen kuva. Sen sijaan Bloggerissa on tämä ongelma, joka harmaannuttaa kuvat ainakin widgeteihin lisättäessä - tai se on oikeastaan ollut jo jostain maalis-huhtikuulta... mikä taas pakottaa käyttämään .png-muotoa. Tämä harmaus ei muuten välttämättä edes näy kirkkaimmilla ja huonoimmilla näytöillä :/

  Olin itsekin aikonut tehdä tästä postauksen jossakin välissä, mutta lyhyesti tässä... Valokuvissa ero ei ole niin suuri, mutta esimerkiksi tekstibannereissa (tai ylipäätään pelkkää tekstiä sisältävissä kuvissa) ero saattaa olla huomattava ja rakeisuuden huomaa kyllä - varsinkin jos pakkaukseen ei ole voinut itse vaikuttaa, joten pelkkää tekstiä (tai teräväreunaisia kuvioita, esimerkiksi polka dotseja tms. grafiikkaa sisältävät) kuvat siksi aina .png:ksi. Toisaalta .png on kooltaan suurempi kuin .jpg, juurikin mm. häviöttömyytensä vuoksi - mikä ei kyllä sinänsä ehkä ole nykyisillä kuvahosteilla ongelma, tilaa kun on melkeinpä määrättömästi tarjolla eri palveluissa, jos kuvat kuitenkin pienentää jollain tavalla blogiin sopivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tallennan blogiin menevät jpg-kuvat aina mahdollisimman korkealaatuisina. Esim tämän postauksen alempi kuva on iPhoton "alkuperäisellä" laadulla tallennettu jpg ja siksi erot ylempään kuvaan ovatkin niin pienet.

   Jotain kuitenkin tapahtui hiljattain, ja kuvat muuttuivat poikkeuksellisen huonolaatuisiksi:(

   Tee ihmeessä aiheesta postaus jos ehdit, blogisi on niin hyvä resurssi kaikille blogin tai webbisivun ylläpitäjille!

   Poista
 7. Ihmettelen myös, miten kaunis kontrastinen värit kohdallaan oleva kuva on blogissa harmaantunut häiläkkä. Kuvan tumma taustakin muuttuu harmaaksi, pikselit rikkonaisiksi.

  Kummassakaan kuvassasi ei ole niin huonon näköistä kuin kuvassani.
  Huomaan kyllä ylimmän olevan kirkkaammaksi, vähemmän harmaa.

  Kiitos Sinulle hyvistä ohjeista.
  Kokeilenpa png kuvaksi muuntamista.


  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Olen tuskaillut ongelman kanssa, säätänyt kuvien sävyjä ylivaaleiksi, jotta ne näyttäisivät bloggerissa paremmalta, mutta png-muoto kuulostaa hiukka järkevämmältä vaihtoehdolta :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä jos tästä oli apua. Tosi kaunis ja inspiroiva blogi muuten sinulla!

   Poista
 9. Ongelmista seuraa jotain hyvääkin, löysin kuvaongelmaan vastausta hakiessani blogiisi ja heti jumituin. :) Ihana blogi! Valitettavasti tämä ei kuitenkaan auttanut meikäläisen ongelmaan; Blogger kääntää nyt osan kuvistani punasävyisiksi. Ugh. Täytyy jatkaa selvittelyä, mutta kiitos kun piristit blogillasi tässä välissä, jään seurailemaan. :)

  Maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tuossa alla taitaakin olla ultimate selitys ongelmaan. Kyllä Blogger osaa pitää meidät jännityksessä:) Tervetuloa lukemaan, mukavaa että löysit tänne!

   Poista
 10. Moikka! Minäkin etsiskelin täältä apua Bloggerin kuvapulmaan, muttei se auttanut. Löisin ratkaisun jotka tepsi minulla. Jos luulet, että voisit löytää avun niin käy kurkistamassa blogiini. :)

  http://www.fotobloggeri.com/

  VastaaPoista
 11. Heips vaan! Minullekin on tullut ihme pakkausongelmaa erityisesti taivaskuvissa -näyttävät tosi karmeilta blogissa. Täytyy kokeillaa tuota Png-formaattia vielä...
  Raw kiinnostaisi, mutta kuvaan niin paljon että niitä sitten olisi kaikki kovalevyt täynnä...kääks!

  VastaaPoista
 12. Kiitos, tämä ohjeesi auttoi, ihan loistavaa!

  VastaaPoista
 13. tiedätkö mistä voisi johtua, kun bloggeriin lataa mustavalkoiseksi muokattuja kuvia niin se muuttaa ne ruskeaksi/sepiaksi?

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.