tiistai 12. marraskuuta 2013

eroon prokrastinaatiosta?
Prokrastinaatio on hieno sana sille, ettei saa aikaiseksi. Se ei välttämättä tarkoita laiskuutta - saamattomuutta kyllä. Prokrastinoija tekee jotain muuta kuin sitä, mitä hänen pitäisi olla tekemässä. Kirjoittaa blogia muttei vastaa sähköposteihin. Käy pitkillä kävelylenkeillä muttei lue tenttiin. Blogin perusteella minusta saattaa saada aika pedantin kuvan, mutta se on vain osa totuutta. Olen myös paatunut vitkuttelija ja ajoittain ajattelen myös että parantumaton. 

Prokrastinaatio oli aika harmiton ongelma niin kauan, kun olin perheetön. Karanneet deadlinet saattoi kuroa kiinni aamuyön tunteina tai sitten vain kärsiä tekemättä jättämisen seuraamukset nahoissaan. Nyttemmin ajankäyttöä on ollut pakko tehostaa, ja olen ryhtynyt etsimään konkreettisia apuvälineitä prokrastinaation voittamiseksi tai ainakin vähentämiseksi. Kokeilussa on ollut Pomodoro-tekniikka, GTD, ZTD, NowDoThis ja Toodledo näin muutamia mainitakseni. Vaikken olekaan päässyt vitkuttelusta täysin eroon, olen oppinut tunnistamaan prokrastinaatiotilanteet ja ajoittain pystyn jopa palauttamaan huomioni oikeille raiteille.

Eilisessä blogipostissani mainitsin kolmesta projektista, joita haluaisin saada merkittävästi eteenpäin seuraavan 12 viikon aikana. Uusin apuvälineeni tähän on pieni ohjelma nimeltä Lift.do. Oliko teillä lapsena kotona, koulussa tai päiväkodissa tarrataulu, johon liimattiin tähtiä onnistuneiden suoritusten merkiksi? Tämä on vähän sama juttu mutta aikuisten teknologisesti uskottavaan maailmaan siirrettynä. Ideana on, että ohjelmaan listataan tavoitteita/projekteja/ihanteita ja että joka päivä tehdään jotain, vaikka vain ihan pientä, niiden eteen. Tarkoitus on luoda jokapäiväisiä tapoja (habits), samanlaisia kuin hampaiden pesu. Voit myös seurata muita samaa asiaa opettelevia sekä palveluun rekisteröityneitä tuttavia.

Olen käyttänyt Liftiä jo muutaman kuukauden ajan mutten ole päässyt kunnolla hyödyntämään ohjelman sosiaalista ulottuvuutta. Siispä päätin luoda itselleni uudet tunnukset bloginimelläni ja kysäistä, löytyykö sieltä ruutujen toiselta puolen muitakin vitkuttelijoita, jotka haluaisivat kokeilla Liftiä kanssani? Ohjelmaa voi käyttää joko nettiselaimella tai iPhone-sovelluksen kautta ja se on täysin ilmainen. Minut siis löytää palvelusta nimellä lisbet e. Omalla listallani on tällä hetkellä seitsemän tapaa, jotka minun pitäisi saada kuitattua päivittäin. En ole vielä kertaakaan onnistunut tekemään kaikkia, joten opeteltavaa riittää!

Onpa kello paljon! Naputtelin kuitenkin tämän postauksen, sillä sen julkaisun jälkeen voin käydä liimaamassa tarran ruksaamassa tämän päivän kohdalta kohdan "Blog" suoritetuksi.

8 kommenttia:

 1. Ai jai. Viime viikkoina asioiden priorisointi ei ole onnistunut ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Olen löytänyt itseni naputtamasta sähköpostia seuraavan päivän esityksen sijaan tai kirjoittamasta blogipostausta matikan tehtävien sijaan. Pomodoroa olen sovelletusti hyödyntänyt. Kanban2go-työkalukin on ollut testikäytössä (https://kanban2go.com), samoin Outlookin tehtävät.

  Olen huomannut, että yksi erittäin hyvä tapa on asettaa joka päivälle 1-2 tavoitetta, jotka vähintään pitää saada tehtyä päivän aikana. Näin ei tule asetettua rimaa liian korkealle ja ne kun tavoitteet täyttyvät tulee hyvä fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinkin jo melkein unohtanut Kanbanin. Joskus aiemmin olin miettinyt tuonkin käyttämistä, mutta ajatus seinätaulusta vieroksutti. Mielenkiintoinen tuo webbisovellus.

   Totta, paras to-do-lista on tällainen; http://www.marcandangel.com/2009/03/19/i-will-do-one-thing-today-to-do-list/

   Poista
 2. Ongelma on varmasti monelle sama ja syy monelle on varmasti juurikin koneella istuminen. Tätä samaa saamattomuus-asiaa mietin alkuviikosta ja yhden päätöksen tein että kone alkaa pysymään enemmän kiinni ja näin ollen myös oma blogi saa todella paljon vähemmän huomioo, ehkä yksi postaus viikossa. Liian paljon vie hyvää aikaa koneella istuminen ja se on kaikest muusta kyllä pois. Ja mitä se loppujen lopuksi antaa, ei kauheesti kyllä yhtään mitään.

  Tätä samaa pohti mieheni ja olemme molemmat samaa mieltä tästä asiasta. Alamme molemmat rajoittamaan ja yksi ehtoo pysyikin kone koko illan kiinni ja kas kun oli paljon rennompaa ja aikaansaavaa sakkia.Tänään aion kokeilla sitä samaa ja tehdä sen sijaan vaikka siivousoperaation joka on odottanut aivan liian kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneen ääressä prokrastinoiminen eli päämärätön surffailu on minullakin yksi suurimmista aikasyöpöistä. Tuolla liftissä yksi tavoitteistani onkin tästä eroon pääseminen tai ainakin vähentäminen.

   Poista
 3. Hups, caught redhanded! Nettiluentoa olen aloittamassa, lapset koulussa ja hoidossa….hmmmmm, ensin facebook, blogit ja sähköposti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä toi kuulostaakin niin tutulta...

   Poista
 4. Minä olen niin vanhanaikainen, että kirjoitan kaikki asiat paperille. Kotona työpöydän päällä seinällä riippuu kotiin liitännäisten asioiden To do-lista, ja töissä työpöydällä töihin liittyvien asioiden lista. Sitten viivailen asioista yli ja välillä päivitän listaa siistimmäksi. Kummasti se motivoi, kun tekemättömien asioiden lista tuijottaa suoraan seinältä tai pöydältä vaativasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä yksinkertaisempi, sen parempi. Tuollainen näkösällä oleva lista ei tosiaan pääse ainakaan unohtumaan.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.